BLOKKEN BORDEWIJK PDF

Blokken has ratings and 14 reviews. Sacha said: Beetje saai en snapte het niet helemaal. Wel heel snel uit te lezen (het zijn maar Ferdinand Bordewijk, Blokken, Knorrende beesten, Bint has ratings and 7 reviews. Jan said: De hoofdbibliotheek van Aalst, kwart voor zeven op een dru. All about F. Bordewijk, Blokken, Knorrende beesten, Bint (Memoreeks) (Dutch Edition) by Jef van de Sande. LibraryThing is a cataloging and social networking .

Author: Arabei Mokinos
Country: Luxembourg
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 2 June 2008
Pages: 380
PDF File Size: 9.72 Mb
ePub File Size: 13.30 Mb
ISBN: 808-6-59956-592-6
Downloads: 81960
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Voodoogal

Goodreads helps you keep track of books you want to read. Want to Read saving…. Want to Read Currently Reading Read. Refresh and try again. Open Preview See a Problem? Thanks for telling us about the problem. Return to Book Page. Samenvatting en analyse van de romans van de Nederlandse auteur. PaperbackMemoreeks48 pages. To see what your friends thought of this book, please sign up. To ask other readers questions about Ferdinand Bordewijk, Blokken, Knorrende beesten, Bintplease sign up.

Lists with This Book. This book is not yet featured on Listopia. May 31, Jan rated it really liked it.

This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here. De hoofdbibliotheek van Aalst, kwart voor zeven op een druilerige winteravond. Ik lees de naam Borderwijk … Het bevreemdende en soms beangstigende werk van Ferdinand Borderwijk behoort tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Ik had het geluk 3 van zijn bekendste verhalen in een handige paperback te kunnen lezen.

De lucht lag laag, morsig, roetig. De school wordt gerund door Bint, een directeur die bekend staat om zijn stalen tucht en Spartaanse levensvisie. Als De Bree Bint ontmoet heeft hij groot ontzag voor de man. De school is berucht geworden in de stad en laat al drie jaar lang geen leerlingen meer toe, omdat er al veel geruzied is door ouders over het strenge regime.

Maar Bint is onverbiddelijk en zet zijn wil door, met als gevolg dat er alleen nog maar leerlingen in het vierde en het vijfde leerjaar over zijn. De Bree begint zijn eerste lesdag met 4D, een klas die Bint persoonlijk heeft samengesteld.

De andere klassen zijn minder zwaar. Na een slecht rapport pleegt een leerling zelfmoord. Bint voorspelde dit maar greep niet in omdat hij aldus zwakheid zou tonen en de wet van de sterkste niet zou laten gelden. Met de schoolreis gaat De Bree mee met de helft van de Hel. Twee leerlingen worden gestraft omdat ze tegen de instructies in, toch hun eigen gang gaan. Aan het eind van het jaar besluit De Bree toch te blijven, ondanks zijn voornemen na een jaar weg te gaan.

Maar Bint is weg. Hij bleek niet opgewassen tegen de gevolgen van zijn beslissingen die ertoe hebben geleid dat een leerling zelfmoord pleegde. De Bree wilde hem nog eens bezoeken, maar hij wordt aan de deur geweigerd. Bint verscheen vlak na de machtsovername van Hitler en Bordewijk werd verweten een bewonderaar te zijn van het fascistische regime van Bint. Waarschijnlijk probeerde Bordewijk met zijn roman te waarschuwen voor het opkomende fascisme.

  HIPOLIT EURIPID PDF

Ik denk dat Bordewijk zijn standpunten duidelijk heeft gemaakt en dit ook goed heeft weten te verwoorden: Ik vind dit slecht maar er is wel goed over geschreven want in borewijk eerste laag lijkt het alsof de schrijver het hier mee eens is maar in de tweede laag wordt duidelijk dat de schrijver het tegenovergestelde bedoeld.

Ook werd er op de zelfmoord anders gereageerd dan ik verwachtte maar verder in het boek werd duidelijk waarom Bint hier zo over dacht. Personages Bint is de directeur van de school.

De leerlingen luisteren naar hem omdat hij ze dat geleerd heeft. Hij wil dat er met ontzag over zijn school gesproken bordeewijk. Het is een blokjen man die zo zijn principes heeft, ook gelooft hij heilig dat zijn manier de beste is.

De ondertitel, roman van een zender, slaat op de directeur Bint en de leraar Nederlands De Bree. Zo wordt Bint de zender van het idee: Deze 2 personages zijn volgens mij de hoofdpersonages. De andere personages leerkrachten en leerlingen draaien allemaal rond de Bint en De Bree. In een ruimere context kan je De Bree ook bekijken als het individu en Bint als de ideologie.

Een groot deel van de interactie tussen de personages gaat volgens mij dan ook over de relatie tussen individuele mensen en een bepaalde ideologie. Stijl Borderwijk was een aanhanger van de nieuwe zakelijkheid.

Het werk van Bordewijk is geschreven in deze opvallende stijl. Deze stijl kan in verband worden gebracht met de tijd waarin Bordewijk leefde, het zogenaamde Interbellum.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen heerste veel onzekerheid, onder meer door de vernietigingen op de slagvelden in de Eerste Wereldoorlog, de opkomende industrialisering en het ontluiken van de moderne tijd.

Deze stijl kenmerkt zich door korte, bondige zinnen waaruit al het overbodige is weggehaald. Een aantal persoonlijke favorieten: Ik ben hoogst modern. De tijd is voorbij van gemoedelijkheid, van verbroedering. Er is snelle verwildering. Men moet ver teruggrijpen en snel naar het oude systeem van macht en vrees. Dit bordeqijk is het nieuwste, het beste, het enige. Ik eis een —stalen — tucht. Zijn kamer was kaal.

Ferdinand Bordewijk, Blokken, Knorrende beesten, Bint by Jef van de Sande

Hij leefde van wat lessen. Hij had de school genomen uit nieuwsgierigheid en voor een afleiding. Zijn eerzucht was de wetenschap. Typisch voor Bordewijk is dat bij hem deze korte zinnen vaak in contrast staan met rare metaforen en beeldspraak. Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken. In het verhaal is de rode draad een opstand tegen het gezag van de staat, het neerslaan van deze verzetsbeweging en de daaropvolgende feestdag voor de bevolking.

Het boek begint met een beschrijving van de nachtelijke landing van blo,ken vliegtuig, vervolgens wordt de vierkante stadsarchitectuur, de kleding, de kalender en verdere regelgevingen beschreven. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld van deze maatschappij.

  INTERPHONE F4 MANUAL PDF

Book – Blocks, Growling Creatures, Bint – Letterenfonds

Het blijkt dat het centrum van de hoofdstad niet herbouwd is tot vierkanten, maar dat dit gedeelte geldt als een museum van de kapitalistische staat. De Raad wil deze groep birdewijk uitroeien. Het boek beschrijft vervolgens een bijeenkomst van de Groep A, waarna deze worden opgepakt en de uitgebroken opstand wordt neergeslagen.

De Raad organiseert een nationale feestdag om de overwinning te vieren, waarin drie evenementen centraal staan: Het lanceren van een ruimteschip dat jaar wegblijft, het ontginnen van een neergestorte meteoriet en een kunstmatige luchtspiegeling.

Het boek eindigt met de beschrijving van een militaire parade. De Raad kijkt vanuit een luchtschip op de legeronderdelen in en om de hoofdstad. Het blijkt vanuit de lucht dat er nog steeds kiemen van wanorde zijn, wanneer er legeronderdelen niet in de vastgestelde formaties blijken te bewegen.

Na de parade heerst er onrust in de hoofdstad. Zoals eerder verteld, komen in dit verhaal geen echt uitwerkte personages voor. Voor de rest bestaat het verhaal vooral uit verhalende beschrijvingen die worden vertelt door een alwetende verteller. Op zich vond ik dit wel origineel gevonden: De strakke vormgeving van de Nieuwe Zakelijkheid komt in Blokken heel duidelijk naar voor. Het verhaal is opgedeeld in tien hoofdstukken die ieder ongeveer dezelfde structuur hebben. De taal is ook strak.

Soms wordt dit werk ook wel eens tot het literair constructivisme gerekend.

Ferdinand Bordewijk, Blokken, Knorrende beesten, Bint

Dit is zo omdat de woordkeuze in strakheid en schijnbare neutraliteit goed aansluit bij het regime van de Staat en de ideologie van de Raad. Vele beschrijvingen in het verhaal hebben ook te maken met techniek, vooruitgang en het belang van het collectieve.

Hier en daar kreeg ik beetje de indruk dat Borderwijk de Nederlandse versie van Orwell was bolkken het strakke doch hoogst uitzonderlijke taalgebruik en de vreemde, surrealistische sfeer maken hem tot een uniek auteur.

Apr 03, Rosa Francisca rated it liked it Shelves: So I have been going through my dad’s bookshelves lately and I found this book. I mean it doesn’t have a lot of pages and I know that Bordewijk is very well known for his writing, so I decided to read it. I can’t say it was an easy-read. Not at all actually.

Sometimes I had to read a few pages again, because I wasn’t too sure I understood what he actually meant. Nevertheless it was very well written obviously, I mean I can’t argue with that. I didn’t really like ‘knorrende beesten’, but that m So I have been going through my dad’s bookshelves lately and I found this book.

I didn’t really like ‘knorrende beesten’, but that my personal bordewjik. Dec 06, Guyon Essed rated it liked it.

Back to top